19th Ave New York, NY 95822, USA

Můžete si také všimnout hrudek, které se mohou tvořit z ucpaných mlékovodů

Můžete si také všimnout hrudek, které se mohou tvořit z ucpaných mlékovodů

Obecně se doporučuje, aby těhotné ženy odložily nebo odložily operace, které by vyžadovaly anestezii, až po ukončení těhotenství. V závislosti na zdravotním stavu a naléhavosti to nemusí být vždy možné. Některé ženy budou mít nehody, mimořádné události nebo potřebují operace, které si nemohou dovolit odložit až po těhotenství, ale to je vzácný výskyt (0,5–2 %).

Proč by se během těhotenství používala anestezie?

Nejčastějšími operacemi, které jsou nutné během těhotenství, jsou opravy cervikálního os (otevření), apendektomie (v případech apendicitidy), operace vaječníků (jako je rychle rostoucí cysta nebo nádor) a oprava zlomených kostí.

Porod a porod dítěte mohou být pro matku velmi bolestivé. Zažije kontrakce dělohy, které mohou začít týdny nebo dokonce měsíce před porodem. Proces porodu zahrnuje roztažení děložního čípku (otvoru dělohy), pochvy a všech tkání v pánevní oblasti, když je dítě protlačováno vaginálním kanálem.

Anestezie je možnost úlevy od bolesti. Některé rodící ženy se rozhodnou používat anestetika, aby jim pomohly snížit bolestivost porodu. Jiné se rozhodnou pro porod bez použití jakýchkoli léků.

Typy anestezie

Celková anestezie, neboli „pokles“, je nejextrémnější formou anestezie, při které je pacient uveden do stavu bezvědomí. Léky mohou být injikovány do krevního řečiště přes IV (intravenózní) linku a inhalovány z masky.

Pacienta bude bedlivě sledovat buď lékař se specifickým školením v řízení anestezie nazývaný anesteziolog, nebo certifikovaná registrovaná sestra, nazývaná anesteziolog. V případě potřeby bude pacientovo dýchání podporováno.

Některá běžně inhalovaná anestetika jsou:

  • halotanu.
  • Enfluran.
  • isofluran.
  • Oxid dusičitý.

Některé běžné IV léky jsou:

  • Fentanyl.
  • Propofol.
  • ketamin.

Celková anestezie je obvykle vyžadována u velkých operací, jako je nouzový porod císařským řezem (c-sekce), nikoli pro typické vaginální porody.

U vaginálních porodů musí být matka dostatečně při vědomí, aby mohla tlačit, aby pomohla porodu. Z tohoto důvodu lze pro úlevu od bolesti místo celkové anestezie použít epidurální nebo spinální anestezii.

Co je to epidurál a co zahrnuje?

Epidurál je nejběžnějším postupem při porodu. Zahrnuje injekci léků do epidurálního prostoru obklopujícího míchu, aby se zablokovaly nebo snížily signály bolesti vysílané z míchy do mozku. Místo vpichu je důležité, protože ovlivňuje, která část těla bude znecitlivělá.

Poskytovatel používá dlouhou jehlu k přístupu do epidurálního prostoru v dolní části zad pacienta, konkrétně do bederní páteře, aby poskytl úlevu od bolesti v oblasti pánve. Ke snížení bolesti mohou používat spíše analgetikum než plně znecitlivující anestetikum. Analgetikum udrží v nohách určitý pohyb, což matce umožní tlačit.

Poté vyjmou jehlu, ale nechají katétr (dlouhá ohebná malá dutá trubice) v zádech pacienta, aby bylo možné podat více léků. Lék se podává buď kontinuálně, nebo v dávkách. Pacient si může sám aplikovat své dávky stisknutím tlačítka, ale nastavení mu nedovolí předávkování, pokud již bylo podáno příliš mnoho léků.

Co je to páteřní blok a kdy jej lze použít?

Páteřní blok je jednorázová injekce do jiné oblasti páteře, durálního vaku míchy, který obsahuje mozkomíšní mok. Postup poskytuje anestezii po známou nebo odhadovanou omezenou dobu. U těhotných žen se také injikuje do úrovně dolní části zad, aby poskytla anestezii pánevní oblasti.

Obvykle se používá pro císařské řezy, které obvykle netrvají déle než 2 hodiny, spíše než přirozený porod a porod, který může trvat několik dní. Úleva od bolesti páteřního bloku se díky umístění léku projeví rychleji než epidurální. Někdy se k rychlé úlevě od bolesti používá kombinovaný spinální epidurál s možností podání dalších dávek, pokud bolest přetrvává.

Obavy z použití celkové anestezie v těhotenství

Rizika celkové anestezie musí být zvážena jak pro matku, tak pro dítě. Mezi rizika pro matku patří:

  • Krevní sraženiny v nohou nebo plicích.
  • Aspirace (žaludeční tekutiny pronikající do plic v důsledku svalové relaxace, zvýšeného tlaku v žaludku a zvracení).
  • Syndrom akutní respirační tísně (tekutina v plicích).

Mezi rizika pro dítě patří:

  • Potrat, pokud se používá v prvním trimestru těhotenství.
  • Nižší porodní váha.

Není jasné, zda je potrat způsoben přímo samotnou anestezií, stresem na tělo z operace nebo stavem, který si operaci vyžádal.

Dalším možným rizikem je předčasný porod (před 37. týdnem), pokud je operace v celkové anestezii provedena v pozdějším trimestru těhotenství. Některé studie zjistily zvýšené riziko, jiné nikoli. Některé studie také zjistily, že operace během těhotenství byly spojeny s prodlouženým pobytem v nemocnici a zvýšeným rizikem císařských řezů, jiné však nikoli.

Naštěstí nebylo zjištěno, že by celková anestezie zvyšovala riziko defektů plodu (které zůstává na 3–5 %).

Závěrečné myšlenky

Lékaři obvykle udělají vše, co mohou, aby snížili rizika. Obvykle převážejí těhotné pacientky, které přijdou na pohotovost s traumatickým poraněním po nehodách, do porodnice https://uslim-official.top/cs/ sekce nemocnice, pokud nejsou život ohrožující situace.

Svůj konkrétní případ vždy proberte se svým lékařem. Celková anestezie by neměla být brána na lehkou váhu nebo by neměla být vyloučena v případech těhotenství, zejména v situacích ohrožujících život.

Porod přinese změny na vašich prsou, ať už se po porodu rozhodnete kojit nebo ne. Získání znalostí a nástrojů pro předvídání a řešení těchto změn může pomoci, aby byl přechod mnohem hladší. Vaše prsa pravděpodobně nebudou stejná jako předtím, ale můžete se naučit předcházet určitým změnám a naučit se milovat své nové tělo po narození.

Klíčové věci:

  • Prsa natečou v důsledku zvýšeného průtoku krve, hormonálních změn a tvorby mléka během těhotenství a porodu, ať už se rozhodnete kojit nebo ne.
  • Kojení nebo odsávání se doporučuje alespoň každé čtyři hodiny, pokud se rozhodnete kojit své dítě. Lékaři doporučují kojit výhradně do šesti měsíců.
  • Pokud se rozhodnete nekojit své dítě, neodsávejte; ke zpomalení tvorby mléka použijte led.
  • Bolestivost a citlivost bradavek je normální očekávat, ale pozor na neobvyklý výtok, krev, šířící se zarudnutí kůže, horečky, zimnici a další příznaky infekce.
  • Každé prso je jedinečné a zotavuje se jinak. Během celého procesu noste podpůrné podprsenky a neváhejte použít vložky, krémy na bradavky a další nástroje na podporu procesu.

Ať už se rozhodnete kojit nebo ne, vaše prsa projdou během těhotenství a po něm změnami v důsledku hormonálních výkyvů – estrogenu, progesteronu, prolaktinu a oxytocinu – a změn v průtoku krve a produkci mléka.

Vaše prsa se stanou většími a plnějšími díky zvýšenému průtoku krve, známému jako překrvení. To může způsobit bolestivost, citlivost, tíhu, strie a větší viditelnost namodralých krevních cév pod kůží.

Areoly – což jsou kulaté oblasti obklopující bradavky – ztmavnou a z bradavek může vytékat mléčná tekutina nebo výtok. Můžete si také všimnout hrudek, které se mohou tvořit z ucpaných mlékovodů.

Produkce mléka

Vaše mléko přichází asi tři až pět dní po porodu vašeho dítěte. Do té doby vaše prsa produkují hustou nažloutlou tekutinu známou jako kolostrum, která je bohatá na živiny a je vhodná pro prvních několik kojení dítěte. Postupem času bude tekutina řidší a bude mít světlejší barvu, jak bude mléko vcházet.

Můžete si všimnout, že mléko může unikat z bradavek v reakci na slyšení dětského pláče, i když to není váš vlastní, v reakci na váš vlastní stres nebo emoce, nebo někdy spontánně bez zjevného důvodu.

To je normální a často se to zlepší po několika prvních týdnech, i když to může trvat déle. Můžete použít opakovaně použitelné nebo jednorázové prsní vložky, aby prosakování nebylo vidět přes vaše oblečení.

Frekvence kojení

Plnost vašich prsou způsobená zvýšeným průtokem krve a tvorbou mléka může způsobit nepohodlí, teplo a tíhu.

Vypouštění mléka snižuje plnost, proto se snažte kojit nebo odsávat pravidelně, asi každé dvě až čtyři hodiny, pokud můžete. Mnoho veřejných zařízení a úřadů má nyní čerpací stanice na podporu kojících matek. Hlad vašeho dítěte může také určit plán kojení a postupem času si vy a vaše dítě pravděpodobně vytvoříte rytmus.

Pokud se rozhodnete nekojit, neodsávejte mléko, abyste zmírnili nepohodlí, protože to podporuje větší produkci mléka a další přelévání. Místo toho používejte ledové obklady a přiléhavé podprsenky ke snížení bolesti a tepla, dokud se vaše tělo nepřizpůsobí, nezpomalí a poté během několika týdnů zastaví produkci mléka.

Změny na bradavkách

Mezi další změny v prsou patří bolavé, citlivé nebo popraskané bradavky, zejména na začátku, když se přizpůsobíte chování dítěte při krmení. Některá kojenci mohou mít problémy s přisáváním nebo sáním, což se pravděpodobně zlepší, až budete vy a vaše dítě více cvičit. Pokud stále máte potíže, můžete se poradit s laktační poradkyní nebo specialistou.

Můžete také zaznamenat pocit brnění, když se vaše dítě krmí. To může pocházet z uvolňování mléka do kanálků nebo zpouštění mléka. Bradavky mohou praskat, tvořit puchýře nebo krvácet. Ke zmírnění příznaků můžete použít krém na bradavky, lanolin, kokosový nebo olivový olej nebo mateřské mléko.

Varovné příznaky a symptomy

Kojení s sebou nese určitá rizika pro vaše tělo, zejména infekci.

Pokud zaznamenáte nazelenalý výtok nebo krev z bradavek, silnou bolest, jasné zarudnutí kůže, která se zvětšuje nebo šíří v proužcích, místa s tvrdým otokem nebo horečku nebo zimnici, můžete mít infekci z ucpaného mlékovodu, tzv. mastitidu a měli byste zavolat svému lékaři, který vám může předepsat antibiotika.

Contents