19th Ave New York, NY 95822, USA

Pijenje dovoljno vode pomaže vam da ostanete hidrirani tijekom putovanja

Pijenje dovoljno vode pomaže vam da ostanete hidrirani tijekom putovanja

VR je niz alata ili tehnologija koji utječu na više senzornih kanala i mogu ponuditi proširene ili trenutne povratne informacije o motoričkoj izvedbi.

VR ima potencijal maksimizirati motoričko učenje s različitim praksama koje su usredotočene na pozornost, učenje djelovanjem, promatranje i rješavanje problema. Štoviše, napredovanje težine može se mijenjati u skladu s povratnim informacijama o izvedbi i rezultatima.

Sustavni pregled otkrio je da je trening ravnoteže temeljen na virtualnoj stvarnosti poboljšao ravnotežu i mobilnost u usporedbi s tradicionalnim treningom ravnoteže. Nije bilo značajnog učinka na brzinu hoda za osobe s PB-om.

Trening ravnoteže temeljen na VR-u može poboljšati parametre prostornog hoda jer stimulira promjenu u potpornoj ravnoteži i strategijama pokretanja hoda.

Vježbe za poboljšanje hoda

Smetnje u hodu utječu na kvalitetu života i bolesnici osjećaju nelagodu kada hodaju u javnosti. Simptomi uobičajeni kod bolesnika s PD-om:

  • Neravnomjeran korak.
  • Smrzavanje hoda.
  • Skraćeni korak.
  • Smanjena duljina koraka.

Tijekom rehabilitacijskog razdoblja pacijenti s PD-om dobivaju aerobne vježbe na traci za trčanje za poboljšanje kardiorespiratornog sustava i parametara hoda. Uobičajeno je da članovi obitelji i fizioterapeuti potiču osobu s poremećajem psihoze na veće korake.

Za procjenu i prikupljanje podataka za kinematiku hoda, kinetiku i prostorno-vremenske parametre, u laboratorijima za 3D kretanje koriste se sofisticirani sustavi za analizu kretanja. Međutim, ovaj sustav je skup i zahtijeva specijaliziranu osobu za njegovu izvedbu.

Tehnologije dodataka i uređaja za ‘zamrzavanje hoda’

Zamrzavanje hoda također je glavni motorički simptom Parkinsonove bolesti, koji se često pojavljuje tijekom uznapredovalih stadija PD-a. Opisuje se kao ‘kratka epizoda nevoljne odsutnosti kretanja’.

Pacijentima se to čini kao osjećaj zaglavljivanja na jednom mjestu, posebno kada pokušavaju započeti korak ili kada prolaze kroz prepreke ili se okreću oko njih. Iz tog razloga, mnogi uređaji su dizajnirani da pomognu pacijentima da se nose s ledenim hodom.

Mnoge tehnološke tvrtke dizajniraju nosivu tehnologiju za pacijente s PD-om. Cilj je ovih instrumenata biti prenosivi i lako dostupni nakon što dođu na tržište.

Nosivi uređaji

Nedavna studija povratnih informacija o tržištu pokazala je nosivi prototip uređaja Parkibit koji bi se mogao povezati s mobilnom aplikacijom. Povratne informacije o kretanju prenosile bi se sa senzora koji se nose na gležnju. Uređaj bi tada koristio vibraciju i govornu povratnu informaciju kako bi oponašao glasovnu podršku fizioterapeuta. Međutim, ovo je trenutno samo prototipna verzija i mogla bi se komercijalizirati u budućnosti.

Drugi nosivi uređaj je Agilitas koji se pričvršćuje na pojas pacijenta već je na tržištu. Stvorili su ga stručnjaci za Parkinsonovu bolest i neuropsihijatri, a može automatski otkriti smrzavanje osobe. Uređaj daje upute da stanete, prekoračite ili slijedite lasersku točku kako biste prekinuli zamrzavanje. Štoviše, automatski detektira epizode zamrzavanja.

Dostupni su nosivi uređaji kao što je Walk With Path koji se mogu pričvrstiti na cipele. Trake imaju integrirane laserske zrake koje pomažu smanjiti smrzavanje hoda.

Naprave za štapove, hodalice ili motke za hodanje

Dostupan je uređaj NextStride koji prilagođava vizualne i slušne znakove kako bi pomogao osobama s Parkinsonovom bolešću da prevladaju smrzavanje hoda. Aparat radi pomoću akustične i vizualne stimulacije kako bi aktivirao moždani motorički korteks, ponovno uspostavljajući neurološki put između mozga i tijela i omogućujući pacijentu da nastavi hodati. Ovaj dodatak jednostavan za korištenje može se pričvrstiti na štap, hodalicu ili motku za hodanje kako bi se smanjilo trajanje i učestalost epizoda smrzavanja.

Rollz Motion Rhythm – hodalica razvijena posebno za osobe s neurološkim bolestima dostupna je na tržištu. Hodalica sadrži integrirane podražaje koji pomažu korisnicima da naprave prvi korak, naprave sljedeće korake ili održe ritam hodanja. Stabilnost hodalice pomaže u sprječavanju padova do kojih bi moglo doći zbog problema s ravnotežom. Postoji integrirani laser koji može pomoći u zamrzavanju hoda, te metronom ili ponavljajuće vibracije koji mogu pomoći u određivanju tempa hodanja. Ovim se uređajem također može upravljati pomoću mobilne aplikacije.

Iako Parkinsonova bolest utječe na motoričke funkcije, postoje razni pomoćni uređaji i individualno prilagođene vježbe koje pomažu bolesnicima umanjiti simptome. Pojava novih inovativnih tehnologija ima za cilj vratiti kontrolu korisniku. Korištenjem ovih otkrića u tehnologiji, moguće je smanjiti padove, poboljšati hod i osnažiti samostalno kretanje što je duže moguće.

Otečena stopala i gležnjevi mogu uzrokovati nelagodu tijekom dugih putovanja ili letova na duge udaljenosti. Statički sjedeći položaj smanjuje aktivnost mišića i ograničava protok krvi. Međutim, vježbe i istezanje mogu pomoći u smanjenju oticanja stopala i gležnjeva. Otečena stopala i gležnjevi mogu se pojaviti iz više razloga, osobito ako patite od zdravstvenih stanja poput duboke venske tromboze, limfedema ili čak ozbiljnijih bolesti.

Ključni zaključci:

  • Sjedenje tijekom putovanja zahtijeva statičan položaj tijela u kojem je protok tjelesnih tekućina usporen, a aktivnost mišića smanjena.
  • Kako biste izbjegli oticanje stopala i gležnjeva, vježbajte svakih sat vremena dok putujete automobilom ili avionom.
  • Ako možete malo prošetati, nemojte je propustiti!
  • Pijenje dovoljno vode pomaže vam da ostanete hidrirani tijekom putovanja.

Svake godine avionom putuje više od dvije milijarde putnika. Česta su i putovanja automobilom na velike udaljenosti. Oba ova načina prijevoza povećavaju rizik od krvnih ugrušaka i venske tromboze, posebno za one koji već imaju povećan rizik od ovih stanja.

Tijekom dugih letova ili putovanja automobilom, mnoge zdrave odrasle osobe pate od natečenih nogu zbog dugotrajnog sjedenja. Dugotrajno sjedenje tijekom putovanja automobilom ili avionom zahtijeva gotovo statičan režim tijela, pri čemu se smanjuje protok krvi i drugih tjelesnih tekućina i počinje oticanje.

Zašto stopala i gležnjevi otiču tijekom putovanja?

Mnogo je razloga zašto vam potkoljenice otiču tijekom putovanja. Neki odrasli imaju zdravstvenih problema koji uzrokuju edem nogu. Ali postoje i drugi razlozi.

Jedan od njih je statični sjedeći položaj. Dok sjedimo, protok krvi u našim glavnim venama i arterijama je ograničen. Štoviše, tijekom statičkog sjedećeg položaja mišići su manje aktivni. Ne skupljaju se kao inače i ne potiču protok krvi u venama.

Također, oteklina se javlja jer dok sjedite raste hidrostatski tlak u venama i povećava se protok kroz kapilarnu membranu u intersticijski prostor.

Savjeti za izbjegavanje otečenih gležnjeva i stopala

Iako se može činiti nemogućim izbjeći otečene noge tijekom putovanja, postoje mogućnosti za smanjenje rizika.

Vježbajte

Mišiće potkoljenice možete aktivirati radeći krugove u skočnim zglobovima, vježbama dizanja pete i prstiju te pumpama stopala tijekom dugih putovanja. Držite potkoljenice aktivnima koliko god možete.

Jedna je studija pokazala pozitivan učinak vježbi koje se izvode protiv otpora tijekom dugog leta. Ove vježbe povećale su protok krvi.

Štoviše, važno je pokretati zglobove koljena savijanjem i istezanjem kako bi se povećala mišićna aktivnost, cirkulacija krvi i rasteretilo poplitealno područje (udubina u stražnjem dijelu koljena).

Vježbe pomažu u ispuštanju tekućine kontrakcijom mišića i mogu poboljšati pokretljivost mišića lista. Korištenje kompresijske odjeće može još više smanjiti oticanje stopala i gležnjeva.

Istegnite se

Tijekom dugog putovanja automobilom i avionom mišići potkoljenice su neaktivni, pa ih je važno istegnuti. Istegnite mišiće potkoljenice usmjeravajući nožne prste prema gore. Ako imate više prostora, ispružite nogu i malo se nagnite naprijed. Ovo također pomaže rastegnuti područje tetive koljena.

Štoviše, ako je moguće napraviti kratki odmor dok putujete automobilom, napravite ga. Lakše ćete se istegnuti kada ste izvan automobila. Dobar izbor je istezanje prednje strane bedara i pregibača kuka. Dakle, stanite na jednu nogu i uzmite stopalo u ruku straga, savijte koljeno i povucite stopalo do gluteusa. Dok držite bedro paralelno s stojećom nogom. Ponovite s drugom nogom.

Držanje

Pokušajte ne prekrižiti noge jer to još više ograničava protok krvi jer su velike arterije i vene pritisnute. Osim toga, može povećati nelagodu u leđima.

Ako je moguće imati lumbalnu potporu, to će vam pomoći da održite pravilnu lumbalnu zakrivljenost i smanjite napetost u kralježnici.

Ne zaboravite često mijenjati položaj jer statično držanje tijela smanjuje aktivnost mišića i protok krvi te povećava napetost u vašem tijelu. Pokušajte se naginjati naprijed i natrag, dodajte rotaciju trupa na jednu stranu, a drugu istovremeno izdužite kralježnicu od vrha glave. Ove vježbe moguće je izvoditi putujući automobilom ili avionom.

Ergonomija

Podešavanje visine sjedala vrlo je važno za protok krvi. Ograničeno poplitealno područje (stražnja strana koljena) smanjuje protok krvi. Ako vaša stopala ne mogu dotaknuti pod – posebno za osobe s kratkim nogama ili djecu – to povećava kompresiju u potkoljenom području. To je općenito gore u zrakoplovu gdje je mogućnost podešavanja sjedala vrlo loša nego u automobilu.

Međutim, ako vama ili vašem djetetu vise noge, postavite oslonac ispod stopala. Pomoći će vam da izbjegnete ograničenja u području potkoljenice nakon dugog putovanja noge će se osjećati puno bolje.

Ako vaše dijete ili vi zaspite tijekom putovanja, pobrinite se da položaj tijela bude udoban, a glava ima oslonac na leđima i sa strane. U suprotnom, kada se vi ili vaše dijete probudite, vrat će biti bolan.

Aktivnost

Kad možete, ustanite i hodajte u avionu. Kad putujete automobilom, svakih sat vremena stanite i malo prošetajte. Hodanjem povećavate aktivnost mnogih mišića, a time i metabolizam i protok krvi.

Ne zaboravite se istegnuti ili jednostavno disati u području trbuha. Tijekom putovanja disanje je ograničeno zbog držanja, položaja prsa ili čak tijesne odjeće.

Contents